Lexiq

Monoklonális antitest

A monoklonális antitest olyan ellenanyag, ami csupán egyetlen epitóp felismerésére képes, azaz egyetlen molekulát célozva hat.

rákos sejthez kapcsolódó monoklonális antitest sematikus rajzaA rák gyógyításához a monoklonális antitesteket úgy állítják elő laboratóriumban, hogy pontosan meghatározva, célzottan a rákos sejtek felszínén lévő antigént ismerjék fel. A szervezetbe juttatva aztán ezek az antitestek hozzákapcsolódnak a rákos sejtekhez, amitől a sejtek vagy rögtön el is pusztulnak, vagy ha nem, akkor beindítják az immunrendszernek azokat a védekező folyamatait, amelyek később elpusztítják a tumort.

Egy másik módszer, amikor a kemoterápiás szert vagy sugárzó izotópot az antitestekhez kötik. Ez azért jó, mert a monoklonális antitestek úgy szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez, hogy az kizárólag a tumorra fejti ki a hatását, miközben megkíméli a test egyéb szöveteit. A kemoterápia vagy a sugárkezelés ezáltal nemcsak hatékonyabbá válik, hanem a káros mellékhatása is kevesebb.

A monoklonális antitest ellentéte a poliklonális antitest, ami egy antigén több különböző epitópját is felismeri. (A görög mono- előtag jelentése egy, egyetlen, míg a poli- jelentése több, sok.)

Bővebben: Monoklonális antitest terápia (Daganatok.hu)

Publikálva: 2020. október 20.