Lexiq

Módosított keményítő

Olyan keményítő, aminek valamilyen tulajdonságát mesterségesen megváltoztatták annak érdekében, hogy felhasználása kényelmesebb és/vagy hatékonyabb legyen.

Ezek tehát a sima étkezési keményítő egyszeri vagy többszöri átalakításával készült vegyi anyagok, melyeket fizikai vagy kémiai eljárással állítanak elő, attól függően, hogy éppen milyen tulajdonságú anyagra van szükség.

Például van olyan, amelyik szilárdan tartja a fagyasztott élelmiszer állagát felolvasztás után, amit mondjuk a fagyasztott péksüteményekben használnak. Van olyan is, ami savas kezelés után egyszerűen csak könnyebben oldódik, mint az eredeti keményítő. Magas fokú hőkezeléssel olyat is lehet készíteni, ami mintegy tízszeres mennyiségű vizet képes megkötni. De akad olyan is, ami érzésre annyira hasonlít a zsírhoz, hogy annak helyettesítésére is használható, ez jól jön mondjuk a zsírcsökkentett termékekben (pl. light margarinokban) ahhoz, hogy a zsírosság illúziója megmaradjon.