Lexiq

Mindfulness

A mindfulness (vagy magyarul tudatos jelenlét, éber figyelem, néha éber tudatosság) a figyelemnek a jelen pillanatra való szándékos és ítélkezésmentes irányítása. Az ezen alapuló gyakorlatok neve mindfulness meditáció.

A kifejezés a buddhista tanításokból ered, de a hétköznapokban leggyakrabban világi, nem vallásos értelemben használják.

A tudatos jelenlét az élet megélésének egy módja, ezért gyakorlásához nem szükséges semmilyen különleges testhelyzetet felvenni, vagy szabályokat követni, ugyanakkor léteznek kifejezetten mindfulness gyakorlatok, amik segíthetnek az elsajátításában.

Az egyik ilyen tipikus gyakorlat lényege, hogy nyugodt körülmények között figyeled a saját légzésedet. Hamarosan észre fogod venni, hogy a figyelmed önkéntelenül is elkalandozik, és mindenféle gondolat jelenik meg a fejedben. Az ítélkezésmentesség lényege, hogy a gondolatok megjelenését csak tudomásul veszed, és bosszankodás vagy kudarcélmény nélkül visszairányítod a figyelmedet a légzésedre. Más gyakorlatokban a légzés helyett más dolgokra irányítják a figyelmet, a lényeg minden esetben az, hogy teljesen a jelenre figyelj, és ne máshol vagy más időben (a múltban vagy a jövőben) kalandozzanak a gondolataid.

Bővebben: Tudatos jelenlét (Wikipédia)

Publikálva: 2021. március 10.