Lexiq

Mindfulness

A mindfulness (vagy magyarul tudatos jelenlét, éber figyelem, néha éber tudatosság) a figyelem tudatos és ítélkezésmentes irányítása a jelen pillanatra. Az ezen alapuló gyakorlatok neve mindfulness meditáció.

A kifejezés a buddhista tanításokból ered, de a hétköznapokban leggyakrabban világi, nem vallásos értelemben használják.

A tudatos jelenlét az élet megélésének egy módja, ezért gyakorlásához nem szükséges semmilyen különleges testhelyzetet felvenni vagy sajátos szabályokat követni, ugyanakkor léteznek kifejezetten mindfulness gyakorlatok, amik segíthetnek a megtanulásában.

meditáló lány egy tó mellettAz egyik ilyen tipikus gyakorlat lényege, hogy nyugodt körülmények között figyeled a saját légzésedet. Hamarosan észre fogod venni, hogy a figyelmed önkéntelenül is elkalandozik, és mindenféle gondolat jelenik meg a fejedben. Az ítélkezésmentesség lényege, hogy a gondolatok megjelenését csak tudomásul veszed, és bosszankodás vagy kudarcélmény nélkül visszairányítod a figyelmedet a légzésedre. Más gyakorlatokban a légzés helyett más dolgokra irányítják a figyelmet, a lényeg minden esetben az, hogy teljesen a jelenre figyelj, és ne máshol vagy más időben (a múltban vagy a jövőben) kalandozzanak a gondolataid.

Bővebben: Tudatos jelenlét (Wikipédia)

Publikálva: 2021. március 10.