Lexiq

Mindenkori

A mindenkori szó jelentése az éppen akkori. A kifejezéssel a gyakran változó dolgoknak a szóban forgó időben épp aktuális értékére szoktak hivatkozni.

Például a mindenkori kedvenc zeneszámod most az a dal, amit ebben a pillanatban leginkább szeretsz, de ha a múlt hónapról beszélünk, és akkor egy másik szám volt a kedvenced, akkor ebben a beszélgetésben a kifejezés arra a másik dalra hivatkozik.

A mindenkori minimálbér az az évi minimálbér, tehát 2020‑ban a 2020‑as 161 000 Ft, 2021‑ben a 2021‑es 167 400 Ft stb. A mindenkori kormány az a központi szerv, aki a szóban forgó időpontban épp irányítja az ország ügyeit. A mindenkori hatályos jogszabály az adott napon érvényben lévő jogszabály.

A szó tehát általánosságban határozza meg valaminek a pillanatnyi időszerűségét. Akkor érdemes használni, ha előre gondolsz arra, hogy valami később változni fog (például mert a zeneszámokat előbb-utóbb megunjuk, a minimálbér összege évről évre növekszik, a kormányt időről időre leváltják, a jogszabályok pedig folyamatosan alakulnak).