Lexiq

Mince pie

A mince pie (kiejtve: minsz páj) egy hagyományos brit karácsonyi sütemény, amit magyarul leginkább aszalt gyümölcsös pitének vagy aszalt gyümölcsös kosárkának lehetne fordítani.

egy tál mince pieAz édesség eredete a 13. századig nyúlik vissza, amikor a fő összetevője a darált hús, azaz angolul a mince meat volt a marhafaggyú, a gyümölcsök és a fahéjból, szegfűszegből és szerecsendióból álló fűszerkeverék mellett. Ezt akkoriban a betlehemi jászolra emlékeztető, hosszúkás formára sütötték, és a tetejét a kis Jézus képével díszítették.

Idővel a töltelékből elkopott a hús, és a sütemény alakja is megváltozott. Manapság a hagyományos mince pie tenyérnyi vagy annál kisebb, kerek kosárka formájú, linzerszerű omlós tésztából készül, és ezt töltik meg egy apróra vágott aszalt gyümölcsökből és magvakból álló, szezonális fűszerekkel ízesített édes keverékkel, amibe gyakran valamilyen gyümölcsös alkoholt is kevernek. Ezt a tölteléket sok háziasszony maga állítja össze, de a boltokban készen, befőttes üvegbe zárva is árusítják mincemeat néven, azaz egybeírva.

Bővebben: Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept (Éva Magazin)

Publikálva: 2020. december 13.