Lexiq

Mikromort

A mikromort (jele: mM) a halál kockázatának mértékegysége, ahol 1 mikromort azt jelenti, hogy egy a millióhoz az esélye annak, hogy az adott okból meghalsz. Ez az esély körülbelül annyi, mint hogy ha feldobsz egy pénzérmét, egymás után 20‑szor fejet (vagy írást) kapsz.

Például 1 mikromortnak felel meg közel 400 km autózás vagy 27 km motorozás, ami azt jelenti, hogy ekkora távok megtételével egy a millióhoz a valószínűsége annak, hogy közvetlenül emiatt meghalsz (mondjuk egy balesetben). Egy mikromort tehát azt mutatja meg, hogy egymillió alkalomból hány végződik tragikusan az adott tevékenység közben. Ebből az is látszik, hogy az autózás sokkal biztonságosabb, mint a motorozás.

A mikromort fogalmát Ronald A. Howard amerikai döntéselemző vezette be 1980‑ban, hogy a halálozási kockázatokat számszerűsítse és egymással összehasonlíthatóvá tegye.

Például ha egy ejtőernyős ugrás 8 mM, és egy siklóernyőzés 74 mM, az arról árulkodik, hogy az utóbbi több mint kilencszer veszélyesebb sport. Ugyanígy ha egy hagyományos gyermekszülés 120 mM, míg egy császármetszés 170 mM, az azt jelenti, hogy az utóbbi nem is sokkal kockázatosabb.

A mikromort fogalma arra is alkalmas, hogy egymástól nagyon különböző tevékenységeket is össze lehessen hasonlítani. Például ha 400 km autózás 1 mM, és egy orvosi altatás 10 mM, akkor az azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy nem ébredsz fel egy altatásból, akkora, mint ha Budapestről elvezetnél Barcelonába és vissza (ami körülbelül 4000 km).

A mértékegység neve a mikro- előtag és a mortalitás (=halálozás) szó összevonásával képződött.

Kapcsolódó szó: microlife

Publikálva: 2022. augusztus 24.