Lexiq

Migráns

A migráns olyan ember, aki a lakóhelyéről elvándorol, és egy másik országban letelepszik.

A migráns szó nem egy jogi kategória, így nincs nemzetközileg elfogadott definíciója, de világszerte azt a személyt nevezik így, aki legalább egy évet tartózkodik egy olyan országban, aminek nem az állampolgára, függetlenül attól, hogy milyen okból (önszántából vagy kényszerűségből) vándorolt el, és milyen módon (jogszerűen vagy illegálisan) érkezett a másik országba. Például migráns a jobb fizetés miatt önként Bécsbe költöző magyar fiatal, és migráns a tálib megtorlásoktól tartva Üzbegisztánba települő afgán családapa is.

a migráció aránya 2015 és 2020 között az ENSZ 2019-es előrejelzése alapján egy világtérképen színekkel ábrázolvaA migráns nem egyenlő a menekülttel. A menekültek azok, akik közvetlen fenyegetés vagy üldözés miatt hagyják el a hazájukat (azaz szó szerint menekülnek onnan, mint például az afgán családapa). A migránsokat viszont nem feltétlenül fenyegetik vagy üldözik, ők lehetnek olyanok is, akik egy jobb élet reményében, például tanulás vagy külföldi munka céljából települnek át egy idegen országba (mint például a Bécsben élő magyar). Minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült.

Attól függően, hogy honnan nézzük, egy migráns lehet:

A migráns szóval rokon értelműként szokták használni a menekült, bevándorló, időszakos külföldi munkás, vándor vagy vándorló kifejezéseket, annak ellenére, hogy ezek nem szinonimái egymásnak.

A kifejezés a latin migrare (= vándorol, költözik) szóból származik.

Bővebben:

Publikálva: 2021. december 8.