Lexiq

Microlife

A microlife (kiejtve: májkrolájf) szó szerinti jelentése "mikroélet", ami a várható élettartam fél órás egysége.

Ezt a mértékegységet az életmódbeli tevékenységek és a környezeti tényezők egészségre ártalmas vagy jótékony hatásának számszerűsítésére használják. A microlife tehát az, ami átlagosan fél órával csökkenti vagy fél órával növeli az élet hosszúságát.

Egy magyar ember felnőtt életét alapul véve mindenkinek van 1 000 000 microlife‑ja (rövidítése: ML). Ez úgy jön ki, hogy a várható élettartam kb. 76 év, tehát egy 19 éves fiatal előtt még 57 életév áll. 57 év az 20 800 nap, azaz 500 000 óra, azaz 1 millió fél óra.

Bizonyos dolgok elvesznek ebből az egymillió ML‑ből, azaz fél órával megrövidítik az életet, más dolgok hozzáadnak ehhez az egymillió ML‑hez, azaz fél órával megnövelik az élet hosszúságát). Például körülbelül 1 ML‑t (azaz fél órát) vesz el az életedből 2 cigaretta elszívása, vagy 2 korsó sör elfogyasztása, vagy 2 óra henyélés a tévé előtt, vagy minden egyes olyan nap az életedből, amelyiken 5 kg súlyfelesleg van rajtad. De ugyanígy napi fél ML‑be (azaz 15 percnyi életbe) kerül, ha ezt a napot egy légszennyezett nagyvárosban töltöd, és nem egy jó levegőjű vidéki helyen. Ezzel szemben 20 perc testmozgással 2 ML‑t (azaz egy órát), öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásával pedig 4 ML‑t (azaz két órát) nyersz az élettartamodhoz. (Ezek persze csak durva becslések, amik nem veszik figyelembe az egyéni különbségeket, illetve a rövid távon végzett tevékenységek hatásait.)

Kapcsolódó szó: mikromort

Publikálva: 2022. augusztus 24.