Lexiq

Metaverzum

A metaverzum (vagy angolul metaverse) az Internet egy lehetséges jövőbeli változata, ahol 3 dimenziós virtuális környezetben, a személyes találkozásokhoz hasonló módon lehetünk jelen, és tehetünk meg dolgokat, amiket jelenleg a monitor előtt ülve vagy a való világban csinálunk.

Például ha találkozni szeretnél a barátaiddal, akkor a metaverzum segítségével megteheted majd, hogy otthon minden barátod felveszi a saját virtuális valóság sisakját, és egy számítógép által létrehozott mesterséges környezetben találkoztok, ahol látjátok egymás testét, mozdulatait, arckifejezéseit, és persze halljátok is egymást.

A metaverzum kifejezést néha szélesebb értelemben véve használják, és a kiterjesztett valóságot is beleértik.

A metaverzumhoz kapcsolatos technológiák fejlesztésével sokan foglalkoznak, de a fogalom a Facebook ez irányú tervei miatt lett közismert, a cég tulajdonosa ugyanis olyannyira elkötelezte magát a metaverzum létrehozása mellett, hogy még a Facebook mögött álló céget is átkeresztelte Meta névre.

A kifejezés a meta- (=mögött) előtag és az univerzum (=világmindenség) szavak összetételéből ered, és Neal Stephenson 1992‑es Snow Crash című regényéből származik, ahol egy számítógép által létrehozott univerzumot jelöl.

Publikálva: 2021. november 2.