Lexiq

Mesterséges neurális hálózat

A mesterséges neurális hálózat (vagy más néven mesterséges neuronháló, angolul artificial neural network, röviden ANN) egy általában gépi tanulás során használt technológia, amit az állati agyban lévő neuronhálózat ihletett.

A mesterséges neuronháló általában rétegekbe csoportosított, összekapcsolt egységekből, úgynevezett mesterséges neuronokból áll, amik az agyban lévő idegsejtek (neuronok) egyszerűsített modelljei. Ezekhez, és a közöttük lévő kapcsolatokhoz jellemzően valamilyen súlyérték van kapcsolva, és ezek finomhangolása teszi lehetővé a tanulást.

mesterséges neurális hálózat rétegei sematikusan ábrázolvaA neurális hálózatoknak van egy vagy több bemeneti rétege, ahol megkapja a feldolgozandó adatokat, egy vagy több rejtett rétege, ahol a tényleges feldolgozás zajlik, és általában egy kimeneti rétege, ami az eredményt adja.

Például ha valaki szeretne egy olyan programot írni, ami felismeri az írott betűket, akkor ehhez használhat mesterséges neurális hálózatot. A programozónak ilyenkor nem kell magának vizsgálnia az egyes betűk jellemzőit, elég, ha rengeteg írott betűvel és a hozzájuk tartozó már "felismert" változattal betanítja a neuronhálót. A tanulás során a háló súlyai addig állítódnak, amíg a felismerés egyre sikeresebb lesz, és így a hálózat később maga is jó eséllyel fel tudja majd ismerni az újabb neki mutatott írott betűket. Hogy ezt pontosan hogyan oldja meg a neurális hálózat, az a programozó számára a legtöbb esetben rejtve marad.

Bővebben: Mesterséges neurális hálózat (Wikipédia)

Publikálva: 2020. szeptember 21.