Lexiq

Meringue

A francia meringue (kiejtése: mürajng) magyarul habcsók, azaz egy felvert tojásfehérjéből és cukorból álló édesség.

A meringue név onnan ered, hogy a recept ötlete a svájci Meiringen nevű faluból származik. Később ezt egy olasz szakács fejlesztette tovább jelenlegi formájára a 17‑18. század derekán.

rózsaszínű meringue falatkákAz eredeti francia meringue receptje igen egyszerű, hiszen csak annyit kell tenni, hogy a tojásfehérjét porcukorral addig vered kemény habbá, amíg a cukor teljesen föl nem olvad benne.

Az olasz típusú meringue abban különbözik ettől, hogy porcukor helyett forró cukorsziruppal készül. Ez sokkal szilárdabb habcsókot eredményez, amit inkább süteményekben lehet használni anélkül, hogy összeesne. Ilyen habcsók réteg van például a Rákóczi túrós tetején is. Ehhez első lépésben a cukrot egy kevés vízzel főzz sűrű sziruppá! Ezután kezdd el felverni a tojásfehérjéket, és lassan, fokozatosan csurgasd bele a forró cukorszirupot, miközben folyamatosan kevered a fehérjét a habverővel.

A törékeny, ropogós, száraz meringue úgy készül, hogy alacsony hőmérsékleten, körülbelül 80‑90 °C fokon 1‑2 óra alatt megsütöd, majd a sütő ajtaját résnyire kinyitva hagyod kihűlni a habcsókokat.