Lexiq

Mém

1.

Hétköznapi szóhasználat során a mém alatt olyan internetes tartalmat értenek, ami gyorsan, divatszerűen terjed általában közösségi oldalakon, vagy fórumokban illetve más felületen. Néha internetes mém néven is hivatkoznak rá.

Ha például lefotózod a macskádat valamilyen szokatlan pózban, írsz a képre valamilyen vicces szöveget, és az másoknak annyira tetszik, hogy sokan továbbosztják, akkor az egy internetes mémmé vált.

2.

Eredeti jelentésében a mém a kulturális evolúció feltételezett alapegysége, utánzással terjedő kulturális elem, mint például egy dallam, recept vagy egy sapka hordási mód.

A kifejezést Richard Dawkins biológus alkotta meg a miméma (=utánzás) szóból, a gén szó mintájára, annak példájaként, hogy a génekhez hasonlóan más önmagát másolni képes dolog is létezhet, amire az evolúcióelmélet alkalmazható. A mémek előfordulásával, terjedésével foglalkozó, napjainkban alakuló tudományág neve a memetika.


A mémek kapcsán gyakran hangoztatják, hogy terjedésüket nem feltétlenül annak köszönhetik, hogy igazak vagy hasznosak, hanem egyszerűen annak, hogy valamilyen okból jó a terjedési képességük. Ez lehet például azért, mert az emberek viccesnek tartják vagy feldühödnek rajta, vagy mondjuk mert a mém szövege jutalmat ígér azoknak, akik továbbítják másoknak.

Publikálva: 2020. október 24.