Lexiq

Megfázás

A megfázás (vagy más néven nátha) azoknak a betegségeknek a gyűjtőneve, amiket az orrban és a torokban megtapadó vírusok okoznak. Ez a leggyakoribb fertőző betegség, ami különösen az októbertől márciusig tartó, téli időszakban tombol.

Tünetei az orrfújás, tüsszögés, torokkaparás, torokfájás, enyhébb köhögés, fejfájás, levertség, végtagfájdalom, ritkábban hőemelkedés vagy láz. Ezek a tünetek nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez, bár influenzánál általában súlyosabbak, és ritkábban járnak orrfolyással.

a megfázás leggyakoribb okozóinak, a rhinovírusok egyik változatának három dimenziós ábrájaA megfázást több mint 200 különböző vírustörzs okozhatja, melyek közül a leggyakoribbak a különböző rhinovírusok, koronavírusok, adenovírusok és enterovírusok. Ezek a levegőben terjednek cseppfertőzéssel, tehát kétféle módon is elkaphatod:

  1. közvetlenül a levegőből a fertőző személyek beszéde, tüsszentése vagy köhögése útján
  2. a vírust hordozó személyekkel vagy tárgyakkal való érintkezés során - például kézfogással, kilincsen keresztül stb. - a szájba, az orrba vagy a szembe kerülve

Gyakori tévhit, hogy a megfázást a hideg okozza (például hogy megáztál az esőben, vagy télen egy szál pólóban kiszaladtál a postáshoz, vagy a gyerekek a hideg konyhakövön birkóztak). Ezt a hiedelmet erősítik a betegség régies megnevezései, a "meghűlés" és "megfázás" szavak is. Bár ma már tudjuk, hogy a megfázás egy vírusfertőzés, ugyanakkor az is tény, hogy a hideg idő több okból is kedvez az ilyen vírusoknak:

A megfázást nem lehet gyógyítani, legfeljebb a tüneteit enyhíteni. A betegek jellemzően 4‑10 nap alatt kezelés nélkül is maguktól meggyógyulnak, de egyes tünetek akár három hétig is elhúzódhatnak.

A betegség megelőzésére szintén nincs semmilyen praktika, csak a fokozott higiéniai szokások, azaz a gyakori kézmosás, az orrot és szájat is takaró arcmaszk viselése és a potenciálisan fertőző személyek elkerülése. Ha valaki megfázott, lehetőleg maradjon otthon, már csak azért is, mert az első napokban fertőzi leginkább a környezetét.

A megfertőződés, illetve a felgyógyulás nem nyújt védettséget a betegséget okozó vírusokkal szemben. Egy felnőtt ember évente átlagosan 2‑4 alkalommal, a gyerekek pedig akár 6‑12‑szer is áteshetnek rajta, ám ettől nem válnak védetté a megfázással szemben.

Szinonimái: nátha, meghűlés, heveny orr‑garatgyulladás

Bővebben:

Publikálva: 2022. január 17.