Lexiq

Meetup

Az angol meetup szó szerinti jelentése találkozó, összejövetel, ám a meetup rendezvények kifejezetten olyan találkozók, ahol nem ismerősök találkoznak egymással, hanem a közös szakma vagy egy közös érdeklődési kör hozza össze az embereket.

meetupEgy meetupon általában van valamilyen fő program, ami az összejövetel apropóját adja, például egy előadás, egy új termék bemutatója, vagy akár néhány résztvevő nyilvános bemutatkozása, amit aztán egy kötetlenebb ismerkedés követ (ennek célja a mélyebb kapcsolatok kiépítése, azaz a networking).

Például ilyen lehet egy lakberendezőknek szervezett rendezvény, ahol ki‑ki röviden bemutathatja a legújabb munkáját, vagy egy horror könyveket kedvelő társaság olvasóklubja, ahol a látogatók megbeszélhetik olvasmány-élményeiket és cserélgethetnek könyveket egymással.

A legtöbb magyar meetup az erre szakosodott Meetup.com oldalon szerveződik.

Magát a meet up igét az angol nyelvben ugyanúgy használják, mint az önálló meet (=találkozni) szót, a kettő között sem jelentés-, sem stílusbeli különbség nincsen. Például ha valaki azt mondja, Let's meet up at the bus station!, az pontosan ugyanaz, mint a Let's meet at the bus station! (azaz: Találkozzunk a buszmegállóban!).

Bővebben: Meetup.com: mozdulj ki és találkozz! (HWSW)

Publikálva: 2021. február 26.