Lexiq

Máté-effektus

A Máté‑effektus vagy más néven Máté‑hatás a bibliai Máté evangéliumából ered, ami így szól: "Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van". Ez arra a jelenségre hívja fel a figyelmet, amikor az előnyösebb helyzetben lévők további kiváltságokhoz jutnak, míg a hátránnyal indulók további nehézségekbe ütköznek.

A leghétköznapibb példa erre az iskolai oktatás, ami a jó tanulók és a jó családi háttérrel rendelkező diákok előmenetelét növeli, ám a gyengébb képességű tanulók és a hátrányos helyzetűek még inkább lemaradnak a többiek mögött.

Ugyanez igaz a pénzügyekre is: akinek már eleve van pénze, az könnyen megsokszorozza, viszont aki a nulláról indul, az nemigen tud takarékoskodni. Ehhez hasonlóképpen a befutott, nagy cégek könnyedén tudják népszerűsíteni új termékeiket, míg a kezdő vállalkozásoknak sokkal nehezebb dolguk van, ha reklámozni szeretnének valamit.

A hatás a tudományban is érvényes. Egy elismert, nagy nevű tudós ugyanis sokkal könnyebben nyer el egy állást vagy pályázatot, mint egy vele azonos képességű, ám nem elhíresült kollégája.

Publikálva: 2020. augusztus 18.