Lexiq

Másodlagos minőség

A másodlagos minőség (vagy más néven másodlagos tulajdonság) olyan tulajdonság, amivel egy tárgy nem rendelkezik a valóságban, hanem csupán a tárgyat észlelő emberben jön létre.

Ilyen tulajdonság például egy labda színe (azaz hogy piros), hangja (azaz hogy földre érkezéskor élesen pattanó hangot ad), szaga (azaz hogy büdös gumiszaga van), íze (azaz hogy keserű, ha egy kisgyerek megnyalja) és tapintása (azaz hogy ruganyos a felülete). A másodlagos minőségek onnan ismerszenek meg, hogy mennyiségileg nem kifejezhetőek, csak szavakkal tudjuk jellemezni őket.

Ezekkel a tulajdonságokkal a tárgy valójában nem rendelkezik (például egy labda nem piros vagy büdös önmagában, amikor senki nem látja vagy szagolja), hanem ezek a benyomások csak a vele való kölcsönhatás során jönnek létre a mi érzékszerveinknek köszönhetően. A tárgynak csupán képessége van arra, hogy ilyen benyomásokat okozzon, de attól függően, hogy ki észleli, más és más hatást kelt (például a labda piros színét egy színtévesztő ember barnának látja, a büdös gumiszagot pedig egy macska esetleg egyáltalán nem is érzi). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az elsődleges minőségek nagyon szubjektívek, két ember egész másképp tapasztalhatja meg őket.

Kapcsolódó szó: elsődleges minőség