Lexiq

Marmite

A sörgyártás melléktermékeként visszamaradt élesztőből készült sötétbarna színű, ragacsos állagú krém, amit 1902 óta gyártanak Nagy-Britanniában, ahol népszerűsége azóta is töretlen.

MarmiteA Marmite kiejtése mármájt, és magyarul leginkább élesztőkrémnek vagy sörlekvárnak lehetne fordítani.

Erőteljes illata és igen sós, marhahúslevesre emlékeztető íze miatt azonban nagyon megosztóak a vélemények róla. Még a gyártó cég is azzal a szlogennel hirdeti, hogy "Szeresd vagy gyűlöld!" ("Love it or hate it").

A britek általában vajas pirítósra kenik vagy sajttal együtt fogyasztják, de forró vízzel hígítva meleg italt is készítenek belőle, továbbá főzési alapanyagként, húsos ételekhez adva is használják. A Marmite a brit kultúrának olyannyira része, hogy a termék nevét metaforaként is használják olyankor, ha valami szélsőséges véleményeket kelt, ellentétet szít az emberek között.

A Marmite rengeteg B‑vitamint tartalmaz. Összetevői: élesztőkivonat, só, zöldséglé koncentrátum, vitaminok (B1, B2, B3, B9, B12), természetes aroma. Allergén összetevői mindössze az árpa és a zeller, ezért széles körben fogyasztható.

A krém a nevét a marmite nevű cserépedényről kapta, amiben lassan és kíméletesen lehet húst főzni. A Marmite kerekded üvegének alakját az eredeti marmite edény öblös formája ihlette.

Bővebben:

Kapcsolódó szó: Vegemite