Lexiq

Mantra

1.

A mantra eredeti jelentése szerint olyan szótag, szó vagy rövid szöveg, ami a vallások hívői szerint mágikus erővel rendelkezik.

Például a leghíresebb mantra a Hare Krisna, amivel a hinduk megélik az Isten iránti szeretetüket és odaadásukat, és amivel megtisztítják lelküket a negatív érzelmektől.

buddhista mantra vésett szövegeA mantra kifejezés a szanszkrit man (=gondolkodni) és a tra (=felszabadulás) szavak összefonódásából ered, utalva arra, hogy ezek a fohászok felszabadítják az elmét azáltal, hogy a meditáló személy kilép az anyagi világ keretei közül, elméje lecsillapodik, és Istenhez szól. A hinduizmus és a buddhizmus szerint a mantrák az istenek energiáinak hangbeli formái, amik megtisztítják az emberi tudatot az anyagi világ káros hatásaitól.

Bővebben: Mi a mantra jelentése? (Bharata Kultúrtér)

2.

A mantra a hétköznapi szóhasználatban két dolgot is jelenthet:

  1. olyan varázsige jellegű, bátorító szöveg, ami - akár magadban, akár hangosan mondogatva - erőt ad a nehéz helyzetekben (pl. "aki mer, az nyer" vagy "a pozitív hozzáállás fél siker" stb.)
  2. olyan mottószerű jelmondat vagy idézet, ami tömör formában kifejezi valakinek az életelvét, az értékrendjét (pl. "Az élet a komfortzónád szélén kezdődik." vagy "A végtelenhez mérve szinte nem is létezünk." stb.)

Kapcsolódó szó: mantrázás