Lexiq

Manhattan diagram

A Manhattan diagram olyan ábra, amin sok, egymástól eltérő nagyságrendű adatpontból álló adathalmazt lehet szemléletesen megjeleníteni.

a vesekőbetegség genetikai hátterének vizsgálati eredménye egy Manhattan diagramonPéldául ilyenen szokták ábrázolni a GWAS eredményeket, ahol az X tengelyen sorakoznak az egyes génváltozatok, és az Y tengelyen látható az, hogy az adott génváltozat mennyire áll kapcsolatban a vizsgált tulajdonsággal. Ilyenkor az X tengelyen a különböző színek az egyes kromoszómák kiterjedését szemléltetik. A Manhattan diagram célszerű megoldás a rengeteg génváltozat egy ábrán való megjelenítésére, mert könnyen ki lehet szúrni rajta azokat a DNS‑területeket, amelyek átlépnek egy bizonyos szignifikancia-szintet, azaz amelyek összefüggésben állnak a vizsgált tulajdonsággal.

A diagram a nevét onnan kapta, hogy úgy néz ki, mint egy manhattani panorámakép. Manhattan New Yorknak központi, üzleti kerülete, ahol rengeteg felhőkarcoló tornyosul a többi épület fölé. Ehhez hasonlóan magasodnak ki egy adathalmaz nagyobb értékei is a diagramon.

Publikálva: 2022. szeptember 3.