Lexiq

Maltóz

Fehér színű, vízben nagyon jól oldódó, tű alakú kristályokból álló, a hagyományos kristálycukornál kevésbé édes ízű cukor, ami két glükózmolekulából épül fel, és tulajdonságaiban is nagyon hasonlít a glükózhoz. Kémiai képlete: C12H22O11.

Maláta szirup {FotoosVanRobin, CC BY-SA 2.0}A mindennapokban a mézhez hasonló, vízzel hígított, cseppfolyós állapotban, maláta szirup (angolul maltose syrup) néven kapható, és ugyanúgy használható édesítésre, mint a méz vagy mondjuk a juharszirup. Glikémiás indexe 105.

Természetes állapotában olyan növényi részekben található, ahol a keményítő lebomlása zajlik. Ilyen például a krumpli és egyes gabonafélék csírája, valamint a növényi levelek. Mesterséges előállítása is ugyanígy, a keményítő lebontásával történik, jellemzően kukoricából vagy valamilyen gabonából. Egyébként a nyálunk is ugyanezt csinálja, a benne lévő enzimek először maltózra, majd glükózra bontják a keményítőt.

Szinonimája: malátacukor.

Kapcsolódó szó: maláta