Lexiq

Maltodextrin

Krémfehér színű, por állagú szénhidrát, amit az élelmiszeripar elsősorban térfogatnövelő szerként és sűrítőanyagként használ fel, de mivel szinte ízetlen (csak enyhén édeskés), ezért ízhordozó anyagként is jól működik.

Leginkább édességek, kekszek és péktermékek tartalmazzák, de olyan kényelmi ételekben is gyakran találkozhatsz vele, mint a levesporok, fűszerkeverékek, instant kávék.

A magas keményítőtartalmú növényekből (pl. kukorica, búza, krumpli) a keményítő lebontásával állítják elő, Amerikában jellemzően kukoricából, Európában inkább búzából. Mivel a feldolgozás a búzafehérjét szinte teljesen eltávolítja, ezért gluténtartalma határérték alatti, a maltodextrin tehát nem számít allergén vagy intoleranciát okozó anyagnak, ás emiatt a belőle készült termékek címkéjén sem kell feltüntetni, hogy glutént tartalmaz.

Sőt, annak ellenére, hogy körülbelül ugyanolyan gyorsan és könnyen emészthető, mint a glükóz (és glikémiás indexe is a glükózéhoz hasonló), mégsem számít cukornak, így az élelmiszerek csomagolásán a cukrok között sem kell feltüntetni, azaz egy terméket simán lehet cukormentesként hirdetni, ha maltodextrin van benne. A cukorbetegeknek és a szénhidrát-csökkentett diétán lévőknek ezért érdemes a késztermékek összetevő-listájára is figyelniük a tápérték táblázaton túl.