Lexiq

Maláta

Mesterségesen csíráztatott, majd ezután aszalt árpa vagy egyéb gabonaféle (pl. búza, rozs, zab), amit leginkább a sörgyártásban és más erjesztett szeszes italok előállításához használnak (pl. whisky, vodka).

Zöld malátaA csírázás során egy olyan enzim keletkezik, ami a gabonában levő keményítőt két egyszerűbb cukorrá, dextrinné és maltózzá bontja le. Ezek azok a cukrok, amik a szeszgyártás során alkohollá erjednek. Így készül a zöld maláta.

A sörgyártás ennél tovább tart, ahhoz ugyanis a zöld malátából a nedvességet ki kell szárítani. Az aszalás magas hőmérsékleten történik. Minél magasabb a hőfok, annál sötétebb színű maláta lesz a végeredmény, de a sötétebb színű sörök gyártásához a malátát még meg is pörkölik.

A maláta szláv eredetű szó. A velünk szomszédos országokban mlata vagy mlato a neve, de mivel a magyar nyelv nem annyira tűri meg a szó elején torlódó mássalhangzókat, ezért mi beletettünk egy "a" betűt a könnyebb kiejtés érdekében.

Bővebben: Maláta (Wikipédia)