Lexiq

Magisztrális készítmény

A magisztrális készítmény olyan gyógyhatású szer, amit nem lehet készen megvásárolni, hanem a gyógyszerész a gyógyszertárban készíti el a beteg részére az orvos receptje alapján.

Ez lehet például egy bőrre kenhető krém vagy kenőcs, bevehető kanalas orvosság, italban feloldható por stb.

A magisztrális készítmények árában benne van a felhasznált alapanyagok ára, a csomagoló anyag ára és az elkészítés munkadíja egyaránt. Ennek ellenére jellemzően olcsóbbak, mint a gyári készítmények, és mivel a társadalombiztosítás 50% támogatást ad rá, így a különbség még nagyobb lehet, mint biztosítás nélkül fizetve.

egy gyógyszerész magisztrális készítményt állít elő a gyógyszertárbanA 2005. évi XCV. törvény (azaz az ún. "gyógyszertörvény") 1. § 2. pontja szerint a magisztrális készítmény pontos definíciója: "az a gyógyszerkészítmény, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv (a továbbiakban: Gyógyszerkönyv) vagy a Szabványos Vényminta Gyűjtemény (Fo-No) rendelkezései alapján, orvosi előírásra vagy a Gyógyszerkönyv szerint saját kezdeményezésére készít és a gyógyszertár által ellátott betegek kezelésére szolgál".

A magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható anyagok listája az ogyei.gov.hu oldaláról letölthető.

Bővebben: Magisztrális készítmények a gyógyszertárban (Gyógyhírek)

Publikálva: 2022. október 6.