Lexiq

Lorem ipsum

A lorem ipsum egy latin nyelvet utánzó értelmetlen szöveg, amit az informatikában és a nyomdászatban használnak arra, hogy egy még el nem készült szöveget helyettesítsenek vele, és így be tudják mutatni a majd elkészülő dokumentum betűtípusát, elrendezését.

Például ha valaki egy könyv hátsó borítóját tervezi, és még nincsen kész a fülszöveg, akkor a lorem ipsum szöveg elhelyezésével meg tudja mutatni, hogy nagyjából hogyan fog majd kinézni a kész borító.

A hagyományosan használt teljes szöveg: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

A szöveg Cicero De finibus bonorum et malorum (= A legfőbb jóról és rosszról) című műve néhány bekezdésének összekevert, néhol félbe is vágott szavaiból származik, és a fentihez képest sok más, kisebb-nagyobb mértékben eltérő változata létezik.

Előnye, hogy az értelmes szöveggel szemben ennek tartalma nem zavarja meg az embereket, így kifejezetten a látványra tudnak figyelni a szöveg értelme helyett.

Publikálva: 2021. október 2.
Módosítva: 2021. október 3.