Lexiq

Lojális

1.

Valamilyen feljebbvaló hatalomhoz hűséges személy. Lojális lehet az ember például a munkahelyi feletteséhez, hazájának vezetőihez, egy politikai rendszerhez vagy bármilyen emberi közösséghez.

A lojalitás elsősorban politikai, eszmei vagy hivatali viszonyulást jelent, a személyes kapcsolatok leírására kevésbé használatos: az ember a családjához vagy a kedveséhez inkább elkötelezett vagy hűséges, mintsem lojális.

Például ha Józsi lojális a munkaadójához, akkor híven képviseli a cég érdekeit, kiáll mellette, és megvédi annak jó hírnevét a támadásokkal szemben. Ha Juli lojális az állatvédelem eszméje iránt, akkor következetesen kiáll az ügy mellett, például felszólal az állatkísérletek ellen, és kerüli azokat a kozmetikumokat, amelyeket állatokon tesztelnek.

2.

Ritkább jelentésében tisztességes, becsületes, megbízható, törvénytisztelő.

Ebben az értelemben egy lojálisan viselkedő tanár nem kivételez a diákokkal az alapján, hogy a szíve mélyén kiket szeret és kiket nem kedvel. Egy lojális főnök elismeri annak az alkalmazottnak a dicsőségeit is, akivel előző nap még ordibált.