Lexiq

Lízing

A lízing olyan kölcsönbérlet, ahol a pénzért bérelt tárgy meghatározott idő elteltével a bérlő tulajdona lesz. Ez tehát egy átmenet a bérlet és az adásvétel között.

Általában lakóépületet, építési területet vagy egyéb ingatlanokat, gépkocsit, haszonjárművet vagy egyéb közlekedési eszközöket, továbbá ipari gépeket és berendezési tárgyakat szokás lízingelni. Ilyenkor a tulajdonos a lízingtárgy használatát előre meghatározott időre átengedi a bérlőnek, aki rendszeresen fizetett lízingdíj ellenében használja azt, mígnem a szerződési idő leteltével a tárgy automatikusan az övé lesz.

A lízing akkor éri meg, ha hosszú távon szeretnél bérelni valamit, hiszen ilyenkor majdhogynem úgy működik, mint egy hitel, lényegében részletfizetéssel vásárolhatod meg magadnak a lízing tárgyát. A fő különbség a hitel és a lízing között az, hogy hitellel tiéd a tárgy tulajdonjoga, mert a bank csak a pénzt adja hozzá, a lízinggel viszont a bérbeadó cég a tulajdonos, és te csak bérlő vagy a futamidő végéig.

A lízing kifejezés az angol leasing kiejtés szerinti magyar változata, aminek jelentése szintén haszonbérlet, ám sokkal tágabb értelemben véve, mint amire a magyar lízing szót használjuk.

Szinonimái: kölcsönbérlet, haszonbérlet.

Bővebben: Lízing fogalma (Raiffeisen)