Lexiq

Liofilizálás

A liofilizálás tulajdonképpen fagyasztva szárítás, ami a jelenlegi legkíméletesebb tartósítási módszer az élelmiszeriparban.

Liofilizált eperA liofilizálás folyamata 3 lépésből áll:

  1. megfagyasztják a terméket
  2. vákuum előidézésével kiszakítják a vízmolekulákat a jégkristályokból
  3. a maradék jeget enyhe melegítéssel közvetlenül elpárologtatják

Az eljárás legfőbb előnye, hogy a liofilizált ételek szobahőmérsékleten is éveken át eltarthatóak, hiszen a víz teljes hiányában nem tudnak megromlani. Ráadásul az étel íze és illata is változatlanul megőrződik, mert a folyamat során egyszer sem éri olyan magas hőmérséklet, ami károsítaná.

A legismertebb liofilizált élelmiszer az instant kávé és kakaópor, az azonnal oldódó tea, a szárított gomba, a szárított gyümölcsök és zöldségek, de az olyan speciális ételek is így készülnek, amit hegymászók vagy űrhajósok visznek magukkal expedícióikra.

A liofilizált ételeket a sima aszalástól úgy lehet a legkönnyebben megkülönböztetni, hogy míg az aszalt termékek élénk színűek, fényesek, ám ráncos, fonnyadt látványt nyújtanak, a liofilizált élelmiszerek enyhén fakóbbak az eredeti színüknél, szárazak, ugyanakkor nagyságuk közel azonos az eredeti méretükkel.

Szinonimája: liofilezés
Angolul: freeze-drying
Németül: Gefriertrocknung

Bővebben: Miért is jobb a liofilizálás? (Vitaldepo)