Lexiq

Levelezőlista

A levelezőlista egy e-mailen keresztül használható szolgáltatás, aminek lényege, hogy a listára feliratkozott tagok egy központi e‑mail címre küldhetnek levelet, amit az összes többi tag megkap.

Egyes levelezőlisták publikusak, bárki feliratkozhat rájuk, ha ő is szeretné megkapni az oda küldött leveleket, más levelezőlisták viszont csak bizonyos emberek (például könyvtárosok, vagy egy közös célon dolgozó tagok) számára érhetőek el.

A fel- és leiratkozáshoz általában egy kifejezetten erre a célra létrehozott e‑mail címre kell egy üres levelet küldeni, de egyes szolgáltatóknál más megoldások is előfordulnak. A listához kapcsolódó e‑mail címeket az egyes listák üzemeltetői a weboldalukon szokták közzétenni.

A levelezőlisták a közösségi oldalak megjelenése előtt rendkívül népszerűek voltak, úgy használták őket, mint manapság például a Facebookot. Napjainkban inkább kisebb csoportos munkákhoz használják azok, akik e‑mailben szeretnék egyeztetni a teendőket.

Ingyenes levelezőlista több helyen is létrehozható. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a Google Csoportok.

Léteznek olyan listák is, amikre csak egyvalaki írhat, de minden feliratkozó megkapja az általa küldött leveleket. Ezeket hírlevélnek hívjuk.

Publikálva: 2020. november 26.