Lexiq

Last minute

A cikk reklámlinket tartalmaz.

A last minute angol kifejezés, aminek a szó szerinti jelentése utolsó perc. A kifejezést leggyakrabban szállások és utazások során használják, és az utazás kezdete előtt nagyon rövid idővel megvásárolható akciós lehetőséget jelent.

Néha az ultra last minute kifejezést is használják, ami arra utal, hogy az útra szinte már azonnal indulni is kell, cserébe viszont még a megszokott last minute utakhoz képest is jobb áron kínálják.

A last minute szállások és utazások ára azért kedvezőbb, mert így a szolgáltató ki tudja adni azokat a szállásokat, utakat is, amiket a hagyományos áron nem sikerült értékesítenie, így további nyereségre (vagy kisebb veszteségre) tehet szert.

A last minute utak azok számára kedvezőek, akik bármikor gyorsan szabaddá tudják tenni magukat, vagy van ugyan egy kiszemelt időpontjuk, de nem annyira fontos nekik, hogy végül pontosan hova találnak utat vagy szállást.

Népszerűsége miatt a kifejezés használatával gyakran visszaélnek, és a foglalás időpontjától függetlenül mindenféle utat és szállást is meghirdetnek vele.

Előfordul, hogy nem szállást vagy utazást, hanem más szolgáltatást vagy termékvásárlási lehetőséget is last minute akcióval hirdetnek meg.

Last minute ajánlatok gyűjteménye található például a Travelking oldalán.

Ellentéte a first minute.

Publikálva: 2020. szeptember 21.