Lexiq

Laparoszkópia

A laparoszkópia vagy magyarul hasüregtükrözés olyan orvosi eljárás, amivel lehetővé teszi a hasban és a medencében lévő szervek vizsgálatát vagy operációját mindössze egy kis metszést ejtve a hasfalon.

Laparoszkópia sematikus ábrázolásaA laparoszkópiás műtét menete úgy történik, hogy a köldöknél átszúrják a hasfalat, és feltöltik a hasüreget szén‑dioxid gázzal, hogy a belső szervek eltávolodjanak egymástól. Ezen a kb. 1 cm átmérőjű lyukon át bevezetik magát a laparoszkópot, ami tulajdonképpen egy lámpa és egy kamera egyben. Ez megvilágítja, és egy külső monitorra kivetíti a képet. Az orvos ezt a monitort figyelve végzi a műtétet egy vagy több másik, hasonlóan kis méretű lyukon át bevezetett műtéti eszközzel (például fogókkal vagy vágóeszközökkel). A műtét végén a lyukakat egy‑két öltéssel vagy kapcsokkal bezárják. Mindez altatásban zajlik.

A laparoszkópiás műtét előnye, hogy a seb sokkal kisebb, mint a hagyományos operáció esetében, mindössze 5‑10 mm nagyságú. Az esztétikai szempontokon túl ennek köszönhetően csökken a beavatkozás kockázata, a szövődmények mennyisége és súlyossága, valamint a műtét utáni lábadozás időtartama.

Leggyakrabban nőgyógyászati műtéteket végeznek így, például ciszták és miómák eltávolítását, a női nemi szervek (petefészek, petevezeték, méh) vagy kismedencei nyirokcsomók eltávolítását, méhen kívüli terhesség ellátását stb.

Bővebben: Mikor kerülhet sor hastükrözésre? (HáziPatika)

Publikálva: 2020. november 5.