Lexiq

Lánclevél

A lánclevél olyan e‑mail üzenet, amiben arra kérik az olvasót, hogy továbbítsa azt az ismerőseinek. Az elnevezés onnan származik, hogy az olvasók így egymáshoz kapcsolódva láncot alkotnak.

A lánclevelek általában érzelmekre hatnak, veszélyekre figyelmeztetnek, pénzszerzési lehetőséget ígérnek, segítséget kérnek vagy más, fontosnak, hasznosnak tűnő tartalommal próbálják elérni, hogy az emberek továbbküldjék őket. A levelek az esetek többségében félrevezetőek, a bennük szereplő állítások nem felelnek meg a valóságnak vagy már idejétmúltak.

Láncleveleket régebben postai úton is küldtek, legújabban pedig hasonló módon terjesztenek a közösségi médiában az olvasókat továbbításra, megosztásra kérő tartalmakat.

Ha lánclevelet kapsz, a legtöbb esetben nem érdemes továbbküldened azt. Ha mégis szeretnéd másokkal is megosztani, fontos, hogy előtte igyekezz különböző forrásokból megerősítést szerezni, hogy a benne származó információk valóban megfelelnek a valóságnak, és a levél tartalma nem törvénysértő (pl. piramisjáték).

Publikálva: 2020. május 5.