Lexiq

Laab

A laab (más néven larb, lab, laap, lap, kiejtve láb) egy ázsiai húsos saláta. Ez Laosz egyik nemzeti étele, de Thaiföld észak-keleti részén is fogyasztják, ahol sok a laoszi származású lakos, sőt Mianmarnak és Kína laoszi határvidékének is megvan a maga helyi laab-változata.

sertéshúsból készüllt laab egy thaiföldi étterembenA laab alapja kacsa-, csirke-, sertés-, marhahús vagy valamilyen hal, de előfordul, hogy májat vagy egyéb belsőséget is beletesznek. Vegetáriánus változatban tofuból, gombából vagy sült karfiolból is elkészíthető. Az étel jellegzetes, egyszerre sós és savanykás és édes ízét a halszószból, cukorból, megpirított és ledarált rizsből, lime levéből és csípős chiliből álló öntet adja, amiben a készre sütött húst megforgatják. A hús mellé és tetejére lila hagymát, zöld hagymát és friss zöldfűszereket (elsősorban koriandert és mentát) aprítanak. A salátát általában salátalevélbe tekerve vagy ragacsosra főtt jázmin rizs mellé kínálják.

Receptek:

Publikálva: 2021. április 10.