Lexiq

Kritika

1.

A kritika hétköznapi értelemben egy értékelő vélemény, bírálat valamiről, amiben jó és rossz vélemény egyaránt hangot kaphat. Leggyakrabban irodalmi vagy egyéb művészeti alkotásokról szoktak kritikát megfogalmazni, hiszen ezeknél számít leginkább a személyes meglátás.

Például ha olvasol egy jó könyvet, és erről megírod a véleményedet, elismerve az érdemeit és kifejtve a hibáit, akkor kritikát írsz róla. Ha egy filmről csak jó kritikát hallani, az azt jelenti, hogy mindenkinek tetszett, aki látta. Az építő kritika olyan visszajelzés, aminek célja, hogy a másik fejlődjön, és legközelebb még jobban csinálja, amit tett.

Szinonimái: értékelés, bírálat, műelemzés, recenzió.

2.

A kritika a művészetben a hivatásos bírálók csoportja, illetve ezeknek a szakembereknek az összegzett véleménye, ami egy mű tényszerű szakmai megítéléséről vall.

Például ha egy könyvet jól fogad a kritika, az azt jelenti, hogy az irodalomkritikusok egyöntetűen dicsérő elemzéseket fogalmaztak meg a regényről. Amikor valami kritikán aluli, az olyan rossz, minősíthetetlenül gyenge, hogy nem is érdemes szót fecsérelni az értékelésére. Amikor valami kritikán felül áll, az olyan hibátlan és kifogástalan, hogy nem lehet bírálóan beszélni róla.

A kifejezés a görög krinein (=eldönt) szóból eredő kritikos (=bíráló) szóból származik.

Publikálva: 2021. február 23.