Lexiq

Krepp

A krepp egyenetlen, recés felületű, könnyű szövet vagy papír.

A krepp vásznat tömény nátronlúggal kezelik, aminek hatására a szövet összezsugorodik, és hullámos, érdes felületet képez. Így egy igen strapabíró anyag lesz belőle, ami sok mosás és nagyobb igénybevétel mellett is megtartja a méretét és a formáját. További előnye, hogy nem kell, sőt nem is szabad vasalni. Elsősorban ágynemű huzatokhoz használják fel, de a vékonyabb krepp anyagokból ruhák is készülnek, főleg pizsamák, ingek és blúzok.

A krepp harisnya terjedelmesített nylon fonalból készül. Ez egy összegubancolt, hullámosított fonal, ami rugalmasságából adódóan szépen rásimul a lábra, és nem csúszkál a cipőben. Hátránya, hogy kevésbé alkalmi viselet, mert nem fénylik csillogóan, hanem matt felületű, ezért inkább mindennapi viselésre használatos. Gyakori megoldás az is, hogy egy elegáns harisnyának csak a nadrágrésze és a lábujjak orrerősítése készül krepp anyagból, hiszen ezeken a részeken fontosabb a kopásállóság, mint az esztétikum.

színes krepp papír tekercsekA krepp papír olyan gyűrött, ráncolt felületű papír, amit általában kreatív tevékenységek alapanyagaként használnak fel. Ebből készül például az óvodai farsangok dekorációja, a két színből felváltva hajtogatott, mennyezetről lelógó szalagfüzér is.

A krepp szó a latin crispus (=göndör) kifejezésből származik, utalva az anyag fodros, egyenetlen felületére.