Lexiq

Korreláció

A korreláció a statisztika egyik leggyakrabban használt fogalma, amely két vagy több dolog közötti összefüggést vizsgál abból a szempontból, hogy ha az egyiknek az értéke megváltozik, akkor a másik is megváltozik-e, és ha igen, akkor milyen irányban és mértékben.

Ha az egyik változó értéke emelkedik, és a másik is emelkedik, akkor pozitív korrelációnak nevezzük. Ha az egyik változó értéke emelkedik, és a másik csökken, akkor negatív korrelációnak nevezzük. Ha nincs összefüggés a két változó között, akkor azt mondjuk, hogy nincs korreláció. A korreláció lehet erős vagy gyenge.

A korreláció fontos eszköze a kutatásnak, az elemzésnek és az előrejelzésnek, így például az orvostudományban, a közgazdaságtanban, a pénzügyekben és a marketingben is használják. A korreláció segítségével meghatározható, hogy milyen változók befolyásolják egymást, és hogyan. Fontos azonban, hogy attól, hogy két változó korrelál egymással, még nem biztos, hogy oksági kapcsolat is van közöttük. Lehet például, hogy egy harmadik dolog van hatással mindkettőre.

Példák a korrelációra:

A kifejezés a latin con- (=együtt) és relatio (=megfelelés) kifejezésekből ered.

Publikálva: 2023. április 6.