Lexiq

Koraszülöttek világnapja

A koraszülöttek világnapja egy figyelemfelhívó esemény, amit minden évben november 17‑én tartanak, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülöttek problémáira.

egy koraszülött csecsemő inkubátorban fekveVilágszerte körülbelül 15 millió csecsemő születik koraszülöttként évente, ami azt jelenti, hogy minden tizedik újszülött túl korán jön világra. Ennek a magas aránynak a következményeként világviszonylatban a koraszülés a vezető halálozási ok az 5 év alatti gyermekek körében. A koraszülöttként világra jött gyermekek és felnőttek pedig akár egész életükön át küzdhetnek a születésük szövődményeivel.

A koraszülöttek világnapját elsőként 2011‑ben rendezték több európai szülői szervezet kezdeményezésére, és azóta világszerte évről évre megtartják. Ilyenkor az érintett családok, egészségügyi szakemberek, kötődő civil szervezetek helyi rendezvényekkel és médiakampányokkal igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a koraszülöttek támogatásának fontosságára.

A világnap hivatalos színe a lila, ami a reményt és a kitartást fejezi ki ahhoz, hogy a koraszülöttekből is egészséges felnőttek váljanak. Ezért az érintettek és a segítők ezen a napon lilába öltöznek vagy egy lila szalagot tűznek a ruhájukra. Sőt egyre terjed a lila színű közvilágítás is, például az amerikai Niagara-vízesés díszfénye, vagy akár a budapesti Lánchíd és Szabadság-szobor lila díszkivilágítása.

Publikálva: 2021. november 21.