Lexiq

Konzorcium

1.

Cégek, vállalkozók, bankok vagy egyéb befektetők ideiglenes együttműködése valamilyen nagyszabású pénzügyi művelethez, azaz lényegében egy tőkeösszevonás valamilyen nagyobb gazdasági beruházás céljából.

Ilyesmire általában akkor kerül sor, ha beruházás hatalmas tőkét igényel és/vagy óriási kockázattal jár, hiszen az együttműködéssel a felelősség megosztható. A konzorcium keretében a szövetkező felek egységesen lépnek fel a külső partnerekkel szemben, miközben az egyes tagok megőrzik saját belső függetlenségüket.

Például ha három cég konzorciumot alakít (másképp szólva konzorciumba lép egymással), akkor nekik együttesen több anyagi lehetőségeik vannak mondjuk egy új vállalkozás beindítására, egy nagy összegű hitel felvételére vagy egy tőzsdei ügyletre, mintha önállóan vágnának bele ezek pénzelésébe.

2.

Ritkán átvitt értelemben, érdekszövetség, érdekközösség jelentésben is használják a szót olyan személyek vagy csoportok átmeneti összefogására, akik egy közös céllal rendelkeznek, és együttesen jobb esélyekkel tudnak érvényt szerezni ennek.


A konzorcium kifejezés a latin con- (=együtt) előtag és a sors (=sors) szó összefonódásából ered, utalva arra, hogy az együttműködés tagjainak "azonos a sorsuk", azaz közösek a céljaik.