Lexiq

Kontamináció

1.

Vegyi szennyeződés, amikor egy kémiai anyag bepiszkítja a környezetet, amibe bekerül.

Kontamináció vizeletben akkor fordul elő, ha valaki vizeletmintát akar leadni a laborban, de nem elég körültekintően végzi a mintavételt a vécében, vagy koszos üvegbe üríti a vizeletét. Ilyenkor a minta értékelhetetlenné válik a belekerült szennyeződések, azaz a kontamináció miatt.

2.

Fertőzés, amikor egy kórokozó bekerül a szervezetbe, és megbetegíti azt.

Ha például egy nőgyógyászati leleten az olvasható, hogy a kitenyésztés alapján kontamináció valószínűsíthető, az azt jelenti, hogy a hüvelybe bekerült valamilyen idegen baktérium vagy gomba (jellemzően a hüvelynyíláshoz közeli húgycsőből vagy végbélből).

3.

Nyelvi szóalak-keveredés, azaz amikor két hasonló értelmű szó összeforr egymással, mégpedig úgy, hogy az egyik szó első része a másik szó második felével olvad egybe. Az így létrejött új szó jelentése azonos azoknak a szavaknak a jelentésével, amelyekből létrejött, hiszen már az alapjául szolgáló két szó is hasonló értelmű volt.

Ilyen kontaminált szó például az ordít és a kiabál szavakból alakult ordibál vagy a rémít és az ijeszt szavakból képzett rémiszt szó is.

4.

Új műalkotás létrehozása több műalkotás elegyítése által.

Ha például egy költő több korábbi versének összeollózásával veti papírra a következő művét, akkor ő a kontamináció nevű másolási módszert alkalmazza.


A szó a latin contaminatio (=beszennyeződés) kifejezésből ered, ami a con (=össze) és tagmen (=érintés) elemek egybevonásából származik, a szókapcsolat tehát arra utal, hogy a korábban külön lévő részek egymáshoz érnek, összekapcsolódnak.