Lexiq

Konstruktív aggódás

A konstruktív aggódás egy olyan stressz-csökkentő módszer, amivel a mindennapos idegeskedés kordában tartható. Általában akkor szokták alkalmazni, ha valaki túl sokat stresszel, és azért nem tud elaludni, mert a problémáin gondolkodik.

A módszer lényege, hogy kijelölsz egy időpontot, amikor 10‑20 percen keresztül minden nap "szándékosan aggódsz". Például ha minden nap ébredés után vagy a munkaidőd letelte után el tudsz vonulni egyedül egy negyed órára, az kitűnő alkalom. Amikor elérkezik ez az időpont, fogj egy papírt és egy tollat, és haladj végig az alábbi lépéseken!

  1. Sorold fel a problémáidat, amiken aggódni szoktál!
  2. Ha valamelyikre máris tudod a megoldást, írd mellé!
  3. Amelyikre nem találsz rögtön megoldást, azt gondold végig, mit tehetsz az érdekében (1) másnap, (2) a jövő héten, vagy (3) a jövő hónapban!
  4. Amelyiket nem tudod egyedül megoldani, a mellé írd oda, hol kell utánajárnod vagy kivel kell beszélned ahhoz, hogy megtaláld rá a választ!
  5. Ha valamelyik problémára nincs megoldási lehetőség, mert csak annyi a dolgod vele, hogy elfogadod és megbékélsz a helyzettel, írd mellé, hogy ez vele a teendő!
  6. Ha az összes aggasztó gondolatodat kielemezted, végeztél az aznapi konstruktív aggódással.

Fontos, hogy ezt a gyakorlatot minden nap ugyanabban az időpontban végezd, hétköznap és hétvégén egyaránt! A legjobb, ha beállítasz egy emlékeztetőt a telefonodban, vagy egy olyan cselekvéshez kötöd, amit minden nap megteszel (például ébredés után). Sőt, akkor is állj neki a feladatnak, ha éppen nincsen semmilyen nyugtalanító gondolatod, hátha nekiülve mégis eszedbe jut valami, ami titokban emészt téged!

Ha legközelebb napközben vagy elalvás helyett azon kapod magad, hogy aggódni kezdesz valamin, jegyezd fel ezt a problémát a konstruktív aggódáshoz használt füzetedbe (vagy ha az nincs kéznél, akár a telefonodba), és tedd félre az idegeskedést a konstruktív aggódás idejére! Így biztosan nem fogod elfelejteni, hogy a problémával foglalkozni kell, és sokkal jobb megoldásokat fogsz találni rá szisztematikusan végiggondolva! Ráadásul ha az agyad megtanulja, hogy az aggódás ideje a neki kijelölt időpontban van, egyre kevésbé fog rád törni úton-útfélen (például este az ágyban). Körülbelül egy hónap gyakorlás után akár teljesen megszüntethető a szorongás miatti kialvatlanság ezzel a módszerrel.