Lexiq

Konfekcióméret

A konfekcióméret az a szabvány méretezési rendszer, ami szerint a ruhaipar dolgozik. A tömeggyártás során ugyanis nem egyedi testalkatra szabott ruhákat készítenek, hanem standard testméretek alapján dolgoznak. Itt elsősorban az átlagos, középmagas, normál súlyú testformát veszik alapul a méretezésénél, majd ettől térnek el az alacsonyabb és vékonyabb, illetve a magasabb és teltebb testalkatok felé.

A konfekcióméret 16 éves korig megegyezik a testmagassággal, így egy fél éves, 68 cm hosszú csecsemő 68‑as, míg egy 15 éves, 170 centis lány 170‑es méretet hord.

A felnőtt ruháknál bonyolultabb a helyzet, mert a különböző ruhatípusok eltérő méretezést használnak, például a férfiingeket a nyakbőség szerint, a melltartókat a mell alatti kerület és a kosár nagysága alapján méretezik.

Ráadásul a ruhaméreteket szerte a világon különböző szabvány szerint jelölik. Magyarországon az európai, szám alapú és az amerikai, betűkkel jelölt rendszer is közismert, például egy európai 38‑as női ruha az amerikai "M" méretnek felel meg.

Ha tehát valaki azt kérdezi tőled, mi a konfekcióméreted, akkor arra kíváncsi, hogy a tömeggyártás különböző sablon méretei közül melyik illik rád a leginkább.

A konfekcióméret szó a konfekció szóból ered, ami a ruhák ipari előállítását jelenti.

Publikálva: 2021. november 2.