Lexiq

Kompetitív autoriter rendszer

A kompetitív autoriter rendszer az a politikai rendszer, amiben a hatalom és az ellenzék versenye valódi ugyan abban az értelemben, hogy szabad választásokat rendeznek, ám a versenyfeltételek nem kiegyensúlyozottak, és a hatalom mindent elkövet azért, hogy az ellenzék számára szinte lehetetlen legyen a győzelem.

Ebben a politikai berendezkedésben tehát többpárti parlamenti választásokat tartanak, de a politikai környezet a hatalmon lévő pártnak kedvez (például a választási szabályokkal, a médiaviszonyokkal stb.). A kormánypárt így a hatalmát arra használja, hogy erőfölényhez jusson az ellenfeleivel szemben. Jogi értelemben tehát az ellenzéknek is megvan a lehetősége arra, hogy leváltsa a kormányt, de ezt nehezített körülmények között kell megtennie. Ezek miatt a rendszer demokráciának látszik ugyan, de a valóságban a demokrácia feltételei egyáltalán nem vagy csak részben teljesülnek.

A kompetitív autoriter rendszerek ismérvei:

Ez a hibrid rendszer kétféle úton alakulhat ki:

  1. egy autoriter rendszer a demokratizálódás útján félúton megreked (pl. 1989 után több közép- és kelet-európai ország is elakadt a diktatúra és a nyugati típusú demokrácia között)
  2. egy stabil és jól működő demokrácia elindul az önkényuralom felé vezető úton

Szinonimái: kompetitív autoriter rezsim, kompetitív autokrácia, versengő autoriter rendszer, választási autokrácia, választott önkényuralom, plebiszciter rezsim, vezérdemokrácia, kompetitív tekintélyelvűség, illetve ezek kevert szókapcsolatai

Gyakran rokon értelműként használják a következő kifejezéseket: hibrid rezsim, beteg demokrácia, maffiaállam

Publikálva: 2021. december 1.