Lexiq

Komedogén

A komedogén szó jelentése pattanásokat okozó. Ha egy kozmetikai összetevő vagy termék komedogén, az azt jelenti, hogy a mitesszerekre és pattanásokra hajlamos bőrre nem ajánlott használni. Ha egy anyag nem komedogén, az nem tömíti el a bőr pórusait, így nem járul hozzá az aknék kialakulásához.

A komedogenitást azonban nem lehet csupán "igen" vagy "nem" alapon eldönteni. A kozmetikai anyagok egy 0 és 5 pont közötti valószínűségi skálán rangsorolják: Bizonyos anyagok komedogénebbek, más anyagok kevésbé azok, és ezt a komedogén index értékével fejezik ki:

pattanások egy női arconAki hajlamos a pattanásokra és mitesszerekre, annak érdemes kerülnie az erősen komedogén anyagokat, mivel ezek könnyen okoznak visszatérő pattanásokat. Ezzel szemben a szárazabb bőrűek nyugodtan használhatják a skála közepe felé eső összetevőket és termékeket is.

A szakkifejezés a komedó (=mitesszer) szó és a görög eredetű -gén (= valamilyenné alakító) képző összevonásából származik, utalva arra, hogy a komedogén anyagok mitesszereket eredményeznek.

Bővebben:

Publikálva: 2021. május 26.