Lexiq

Koktélrák

A koktélrák a legkisebb méretű rákfajta, amit általában olló és páncél nélkül, tisztítva árusítanak. Általában salátákhoz, szószokban, pizza vagy más tészta feltétjeként, rizses egytálételek készítéséhez használják.

koktélrákok kenyérre téveHa a rák szürkés színű, az arra utal, hogy a rákhús még nyers, amit mindenképpen meg kell főzni vagy meg kell sütni. Ha a rákok rózsaszínűek, akkor az előfőzött, konyhakész termék, amit bármilyen előkészület nélkül fel lehet használni (fagyasztott csomagolás esetén elég csak kiolvasztani, és máris fogyasztható). A termék csomagolásán érdemes ellenőrizni annak sótartalmát, mert az előfőzött rákokat gyakran már sózni sem kell.

A garnélarák csomagolásán lévő két szám a kilónkénti darabszámot jelzi, azaz hogy 1 kg termék hány darab rákot tartalmaz. Ebből lehet következtetni a rákok méretére és felhasználási lehetőségeire. Minél nagyobb ez a két szám, annál apróbbak a rákok. A koktélrák általában 100/200 jelzésű, ami azt jelenti, hogy egy 1 kilós csomagolás 100‑200 darabot tartalmaz.

A fagyasztott csomagoláson lévő két különböző súlyérték azt adja meg, hogy mekkora a termék súlya fagyasztva, és mennyit nyom kiolvasztás és lecsöpögtetés után, jég nélkül. Ha például egy termék csomagolásán az áll, hogy "Koktélrák 100/200 500g/350g", az azt jelenti, hogy apró szemű koktélrák van benne, ami a megvásárlás állapotában, jéggel együtt 500 gramm, de mire felhasználható és ehető formába kerül, már csak 350 gramm lesz belőle.

Publikálva: 2021. március 16.