Lexiq

Ködszurkálás

1.

A ködszurkálás egyik jelentése magabiztos találgatás, azaz amikor valaki egy bizonytalan dologról indokolatlanul határozott véleményt mond.

Például ha megkérnek egy meteorológust, hogy becsülje meg, mennyi eső fog esni a nyári hónapokban, és ő ahelyett, hogy szakértői tudással mérlegelné a kérdést, inkább csak latolgatja az esélyeket, és végül egy feltételezéseken alapuló, számokkal alá nem támasztott eredményt közöl, akkor ez a sötétben tapogatózás csak merő ködszurkálás.

2.

A ködszurkálás másik jelentése árnyék elleni harc, ellenfél nélküli támadás, azaz amikor valaki olyasmi ellen küzd, ami valójában nem létezik, így aztán esélye sincs megnyerni a csatát.

hegyes karddal küzdő ember a ködbenPéldául ha valaki egy vegetáriánus embert azzal gúnyol, hogy a kutyáját vagy a macskáját se etesse hússal, az indulatos ködszurkálás, hiszen a vegetáriánusok nem állítják, hogy a háziállatoknak nem való a hús. A gúnyolódó személy tehát olyasvalamibe kötött bele, ami a valóságban el sem hangzott, nem merült fel problémaként.

Publikálva: 2022. augusztus 29.