Lexiq

Kockázati tőke

A kockázati tőke olyan pénz, amit egy befektető egy induló cég számára nyújt a cég egy bizonyos tulajdonrészéért cserébe.

Ez olyan új, innovatív ötletek megvalósítását segíti elő, amelyek várhatóan jelentősen átalakítják a piacot, így a cég megsokszorozza az értékét. Például az Airbnb is így indult két amerikai egyetemista elképzeléséből, aminek a berobbanása óta drámai hatása volt a turizmusra és az ingatlanpiacra. Ha egy induló cég beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a befektető viszonylag gyorsan a pénze sokszorosát is megkeresheti azzal, hogy még akkor szerez olcsón tulajdonrészt a cégben, amikor az még el sem indult a piacon.

Ugyanakkor éppen a cég fiatalsága és az ötlet újszerűsége miatt igen nagy a kockázata annak, hogy a befektetett összeg ablakon kidobott pénz, hiszen egy új technológia vagy szolgáltatás sikere sohasem garantálható. A magas kockázat fejében viszont az elvárt hozam is lényegesen magasabb, mint például egy biztonságos banki befektetés esetében, ahol lekötsz mondjuk egymillió forintot, és egy év múlva mindössze 5%‑kal többet, egymillió plusz 50 000 forintot kapsz vissza.

Angolul: venture capital, VC
Németül: Wagniskapital, Risikokapital

Bővebben:

Publikálva: 2021. május 19.