Lexiq

Kimonó

A kimonó eredetileg egy szögletesen szabott, bő szabású, bokáig érő, köntösre hasonlító, hagyományos japán ruhadarab, amit férfiak is hordhatnak, de inkább a nőkre jellemző.

A kimonót ráhajtogatásokkal, szorosan tekerik a testre, majd egy obi nevű széles övvel rögzítik, végül gondosan eligazítják a ruhán keletkezett redőket.

kimonót viselő japán nőA kimonó már a 700‑as évek óta Japán nemzeti viselete. Régebben a társadalmi hovatartozást is jelezte, hiszen a felsőbb osztálybeliek kimonója selyemből, az átlagpolgároké pamutból készült, és minél nagyobb részét takarta a testnek, viselőjének annál magasabb volt a rangja.

Napjainkban már csak kevesen hordanak kimonót hétköznapi viseletként, leginkább csak a hagyományőrző falvakban vagy olyan ünnepélyes alkalmakkor, mint például a 20 éves korban tartott a felnőtté válás ünnepén, házasságkötéskor, cseresznyevirágzás látogatásakor vagy egyéb fesztiválokon.

A kimonó kifejezés a japán ki (=visel) és mono (=dolog) szavak összetételéből ered, eredetileg ugyanis a japánok minden viselt ruhára ezzel a szóval utaltak, és jelentése csak később szűkült le egyetlen ruhadarabra, a mai értelemben vett kimonóra.

Bővebben: Kimonó (Wikipédia)