Lexiq

Kettős vak vizsgálat

A kettős vak vizsgálat az, amikor egy sem a kísérleti alany, sem a kísérletvezető nem tudja, hogy az adott személy a kísérleti vagy a kontrollcsoport tagja‑e. A kísérleti csoport az, amelyik a vizsgált hatóanyagot (például egy új gyógyszert) kapja, a kontrollcsoport pedig az, amelyik egy már régebb óta használt gyógyszert vagy placebót kap.

Például egy új gyógyszer működésének vizsgálata úgy néz ki, hogy a betegek egy része az új gyógyszert, a betegek másik része pedig egy már régebb óta használt gyógyszert kapja. A kettős vak vizsgálat azt jelenti, hogy a kísérlet végéig sem a beteg, sem az orvosa nem tudja, hogy kit melyik gyógyszerrel kezel, mert a kettőt szándékosan úgy készítik el, hogy ne látszódjon és ne érződjön a különbség közöttük.

Ezt a módszer azért jó, mert így nem fordulhat elő az, hogy az új gyógyszer csupán azért tűnik hatékonynak, mert a beteg vagy az orvos nagyon szeretné, ha működne (például a beteg azért, mert a régebbi gyógyszerének túl sok a mellékhatása, az orvos meg mondjuk azért, mert az új gyógyszer gyártója anyagilag támogatja őt). A kettős vak vizsgálatban kapott eredmények tehát objektívebbek, mint azok, ahol akár az orvos, akár a beteg tisztában van azzal, hogy kit mivel kezelnek.

Szinonimái: dupla vak vizsgálat, kettős vak teszt

Publikálva: 2021. november 2.