Lexiq

KÉK

A KÉK a könnyen érthető kommunikáció rövidítése, aminek lényege az információ olyan egyszerűsített formába öntése, amit a megértési nehézséggel élő személyek is könnyedén befogadnak.

Az egyszerűsített kommunikáció használata hasznos lehet az értelmi fogyatékos személyektől kezdve a hallássérülteken vagy a tanulási illetve nyelvi zavarral küzdőkön át akár az olyan külföldi emberekig, akik csak valamicskét beszélik a magyar nyelvet.

a könnyen érthető kommunikáció jele egy könyv mögül mosolyogva és kezével a "rendben" jelet mutatva kikandikáló fej, kék alapon fehérrel rajzolvaA könnyen érthető kommunikáció kulcsa a célcsoport képességeinek megfelelő forma és nyelvezet kiválasztása a felesleges, figyelemelterelő információk mellőzésével. A megértéshez a legtöbb esetben képekkel is segítik az információ képzeletben történő megjelenítését. Ennek négy szintje:

  1. csak képeket használ (pl. alapos kézmosás lépései lerajzolva)
  2. nagyon egyszerű szöveget és képeket is használ (pl. fotókkal illusztrált, rövid mondatokkal megfogalmazott recept leírás)
  3. a viszonylag hosszabb szövegeket egy‑egy tájékoztató képpel egészíti ki, hogy segítse az eligazodást és a figyelem irányítását (pl. képes könyv)
  4. könnyen érthető szöveg használata (pl. rövid mondatok használata, idegen szavak kerülése, a fontos információ kiemelése vastagítással stb.)

Bővebben:

Publikálva: 2021. november 14.