Kariogén
A kariogén (vagy cariogen) tulajdonság azt jelenti, hogy elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.
A fogszuvasodásért közvetlenül a kariogén baktériumok felelősek (pl. Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Lactobacillusok). Ezek a szájban lévő cukrok elfogyasztásával olyan savakat termelnek, amelyek kioldják a fogzománc ásványi anyagait (leginkább a kalciumot és a foszfátot). Ha ez a felületoldó folyamat gyorsabb, mint ahogyan a szervezet képes visszaépíteni a fog anyagát, akkor megindul a fog szuvasodása. A folyamat nagyon korai állapotában tehát a fogszuvasodás még visszafordítható. A kariogén lepedék az a fogat borító bevonat, amiben ezek a baktériumok élnek.
A kifejezés nem összetévesztendő a karcinogén szóval, ami rákkeltő hatást jelent.
Bővebben: Fogszuvasodás (Kalmár Fogászat)
Publikálva: 2022. november 29.