Lexiq

Karantén

Az az eljárás, amikor a fertőző betegeket elkülönítik az egészséges emberektől. Erre súlyos járványok esetében van szükség annak érdekében, hogy a betegség terjedését megakadályozzák vagy legalábbis lassítsák.

A karantén sematikus ábrázolásaA karantén azon az elven alapszik, hogy a járványt okozó vírus vagy baktérium a karanténban rekedt betegekről nem tud átterjedni a kinti, még egészséges, de a kórra fogékony emberekre, hiszen fizikailag egyáltalán nem érintkeznek egymással. Ilyen lehet egy kórház vagy akár egy egész város lezárása, amikor megtiltják az intézmény vagy a település elhagyását és meglátogatását.

A tömeges elkülönítésen túl létezik személyes karantén is, amikor egy fertőző beteg akár a saját otthonában, akár egy kórházban van elkülönítve.

A hétköznapi szóhasználatban elterjedt az önkéntes karantén kifejezés is, amikor járvány idején az egészséges emberek saját elhatározásukból visszaszorítják a társasági életet és otthonuk elhagyását. Ennek a "bezárkózásnak" kettős célja van: egyrészt saját magukat is védik a kórokozóval szemben, másrészt ha ők tudatukon kívül betegek (mert náluk enyhe, tünetmentes formában zajlik le a kór), akkor többi embertársukat is védik azzal, hogy nem fertőzik meg őket.

A karantén hossza mindig az adott betegség lappangási idejétől függ, hiszen a beteg elkülönítése a gyógyulásig kell hogy tartson ahhoz, hogy mire kikerül onnan, már ne legyen fertőző a többiekre nézve.

A karantén szó az olasz quaranta giorni kifejezésből ered, ami negyven napot jelent. Amikor a középkori járványok idejében az olasz kikötőkbe beérkezett egy hajó, az utasaiknak 40 napon át nem volt szabad kiszállniuk belőle, ennyi idő alatt ugyanis vagy meggyógyultak, vagy meghaltak, mindenesetre innentől nem jelentettek veszélyt a lakók számára.

Szinonimája: vesztegzár, izolálás.

Bővebben: Karantén (Wikipédia)

Kapcsolódó szó: közösségi távolságtartás

Publikálva: 2020. április 24.